Trouwen

Huwelijkse voorwaarden en het "het ja-woord"

Nieuwsgierig naar onze columns over het onderwerp "Trouwen"? Klikt u dan hier.

Als je gaat trouwen, is het belangrijk dat je niet alleen tijd steekt in de voorbereiding van jullie huwelijksdag, maar ook aandacht hebt voor de juridische zaken.

In de wet zijn de regels wat betreft de beperkte gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden 'van overeenkomstige toepassing verklaard' op geregistreerde partnerschappen. Waar je onderstaand huwelijk of huwelijkse voorwaarden leest, kun je ook lezen geregistreerd partnerschap en partnerschapsvoorwaarden.

De beperkte gemeenschap van goederen, wat betekent het voor u?

Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Je kunt er ook voor kiezen om wel in gemeenschap van goederen te trouwen, maar de beste optie is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om juridische zaken goed te regelen als je gaat trouwen. 

We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar als jullie ooit besluiten om te gaan scheiden, is het wel zo fijn als alles juridisch goed geregeld is. Als je niets regelt, ben je dus automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, waardoor alle bezittingen van vóór het huwelijk niet onder de gemeenschap van goederen vallen.

Administratieplicht
De nieuwe regeling vereist wel enige administratie. Ondanks dat er geen administratieplicht geldt, is dit wel nodig. Wanneer er tussen de echtgenoten een geschil bestaat aan wie van hen een goed toebehoort, moet namelijk bewezen worden wie recht heeft op dit goed. Lukt dat niet, dan is de regel dat die zaken in een eventuele rechtszaak tot het gemeenschappelijk vermogen worden gerekend.

Nut van HvW

Zijn huwelijkse voorwaarden nog wel nodig?

Vind je het belangrijk dat alles wat van jou is ook gewoon van jou blijft wanneer het ooit mis dreigt te gaan? Dan is het verstandig om te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Bij trouwen op huwelijkse voorwaarden kunnen jullie zelf op papier laten zetten welke goederen gemeenschappelijk zijn en welke goederen privé blijven.

Maar wat als jullie situatie tijdens het huwelijk verandert? Geen probleem! Het is mogelijk om de huwelijkse voorwaarden zowel vóór als tijdens het huwelijk op te stellen en vast te laten leggen bij de notaris.

Wanneer jullie situatie dus wel vraagt om huwelijkse voorwaarden, maar jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, is er geen nood aan de man, dit is nog gewoon te regelen.

Dit werkt natuurlijk twee kanten op. Het is namelijk ook mogelijk om jullie huwelijkse voorwaarden te laten ontbinden wanneer jullie dat willen. Ook daarvoor moet je naar de notaris.

Een huwelijk en de eigen woning

Kopen jullie samen een huis en ben je ieder voor de helft eigenaar? Dan blijft dit uiteraard ook zo tijdens en eventueel na het huwelijk.

Is één van jullie voor 60% eigenaar en de ander voor 40%? Dan is het belangrijk om dit notarieel vast te leggen. Als het eigendom niet notarieel is vastgelegd, wordt je bij echtscheiding automatisch beiden voor de helft eigenaar van jullie woning. 

Ook als je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen blijft het belangrijk om jullie eigendommen vast te leggen, zodat hier geen twijfel over kan bestaan bij een echtscheiding.

Eigenwoningreserve
Ook de eigenwoningreserve kan een reden zijn om huwelijkse voorwaarden te maken.

Afkomstig van de Belastingdienst: "De eigenwoningreserve is het bedrag dat ontstaat uit de overwaarde (positief of negatief) als u uw (oude) eigen woning(en) verkoopt. Dit bedrag beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover u rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek of lening."
De volledige uitleg van de belastingdienst leest u hier.

Huwelijk en onderneming

Een huwelijk en een eigen onderneming

Als ondernemer kun je wellicht denken dat door de beperkte gemeenschap van goederen het nut van huwelijkse voorwaarden weg is. Niets is minder waar!

Ook al valt de onderneming, die je bij aanvang van het huwelijk al had, buiten de gemeenschap van goederen (privévermogen) en komen de genoten winsten en geleden verliezen uit de onderneming niet ten goede of ten laste van de gemeenschap van goederen, is dit ook tevens de reden voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden.

De redelijke vergoeding
In de (nieuwe) wet is bepaald dat als ondernemingsvermogen buiten de gemeenschap valt, de ondernemer een redelijke vergoeding aan de gemeenschap dient te betalen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die hij heeft aangewend.

Dit heeft dus tot gevolg dat een deel van de waarde en/of uitkeringen uit/van de onderneming die niet tot de huwelijksgemeenschap behoort, door de ondernemende echtgenoot aan de gemeenschap moet worden vergoed. Hoe groot die vergoeding moet zijn, hangt af van de omstandigheden van het geval.

Het gevolg is dat dit bij overlijden en bij echtscheiding tot discussie kan leiden. In het kader van "voorkomen is beter dan genezen"; wees slim en maak huwelijkse voorwaarden.

Nog niet uitgelezen? Onderstaand tref je een informatiebrochure aan over de samenwoning.

Onze brochures

   Samen verder
 
   EPN - huwelijkse vermogensrecht


 


Persoonsgegevens


Een paar korte vragen

Een paar korte vragen


Opmerking

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
Notaris is mensenwerk

Onze professionals adviseren je graag

mr. Rob Timmers is onze specialist op dit gebied.

T: 0252 - 414 008
E: notaris@notaristimmers.nl