Nalaten aan goede doelen wordt steeds populairder
Steeds meer Nederlanders besluiten om een deel van hun erfenis aan een goed doel na te laten. Volgens cijfers van het Centrum voor Filantropische Studies is de totale nalatenschap aan goede doelen de afgelopen twintig jaar met maar liefst 150 miljoen euro gestegen.
De erfenissen van de vermogende generatie
Hoogleraar Filantropie Theo Schuyt wijst erop dat deze toename vooral komt door de vermogende generatie die haar vermogen opbouwde na de Tweede Wereldoorlog. Deze groep maakt steeds bewustere keuzes over hun nalatenschap en steunt vaak naast hun kinderen ook maatschappelijke doelen. Schuyt noemt dit de “gouden eeuw van de filantropie.”
Redenen om te kiezen voor een nalatenschap aan goede doelen
Mensen kiezen om verschillende redenen ervoor om (een deel van) hun vermogen aan een goed doel na te laten. Vaak willen ze bijdragen aan een betere wereld of een bepaald doel steunen dat hen persoonlijk raakt, zoals onderzoek naar een ziekte die ze zelf hebben meegemaakt.
Advies
Notarissen en financieel adviseurs spelen een belangrijke rol bij het informeren over de voordelen van nalaten aan goede doelen. Goede doelen richten hun campagnes ook steeds vaker op ouderen, wat leidt tot een toenemend aantal mensen dat een goed doel opneemt in hun testament.
Verschillende manieren om na te laten aan een goed doel
Er zijn verschillende manieren om een goed doel in een testament op te nemen. U kunt een goed doel tot erfgenaam benoemen, wat betekent dat het een deel van of zelfs de volledige erfenis ontvangt. Dit kan samen met andere erfgenamen of als enige erfgenaam. Een andere mogelijkheid is het toekennen van een legaat. Dit is een specifiek bedrag of object, zoals een huis of kunstwerk, dat u nalaat, aan bijvoorbeeld een goed doel.
Belastingvoordelen
Goede doelen met een ANBI- of SBBI-status zijn vrijgesteld van erfbelasting, waardoor de volledige nalatenschap ten goede komt aan het doel zonder belastingaftrek. Voor mensen zonder kinderen is dit een extra motivatie om hun vermogen aan goede doelen na te laten, omdat het geld anders naar verre familieleden zou gaan. Zelfs met kinderen is het mogelijk om een deel van de erfenis aan een goed doel te schenken, al hebben kinderen recht op hun legitieme portie. Een legitieme portie is een minimum deel van de erfenis waar uw kinderen recht op hebben, ongeacht wat er in uw testament staat.
Een weloverwogen keuze
Het is belangrijk om uw keuze zorgvuldig te overwegen en te bespreken met familie en een notaris. Transparantie kan teleurstellingen na overlijden voorkomen. Heeft u geen erfgenamen of wilt u deze minder betrekken in de nalatenschap, dan kan een notaris helpen met het opstellen van een geschikt testament.