Belangrijke wijzigingen voor 2022
Overdrachtsbelasting
Onvoorziene omstandigheden hoofdverblijfcriterium
Om het verlaagde tarief of de startersvrijstelling toe te mogen passen moet voldaan zijn aan het hoofdverblijfcriterium. Hierbij werd al rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden ná het tijdstip van de verkrijging, bijvoorbeeld door overlijden of scheiding. Nu wordt ook rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden na het tot stand komen van de koopovereenkomst, maar vóór het moment van verkrijging.
Startersvrijstelling - antimisbruikregeling
De voorwaarden voor de toepassing van startersvrijstelling worden tweeledig aangepast. Om misbruik van de vrijstelling te voorkomen wordt bepaald dat ook verkrijgingen van aanhorigheden worden meegeteld om vast te stellen of de woningwaardegrens van 400.000 euro wordt overschreden. Ook worden onbedoelde nadelige effecten van de huidige antimisbruikregel weggenomen. Zo geldt de antimisbruikmaatregel bijvoorbeeld niet meer voor verkrijgingen van vóór 1 april 2021.
Verkoopregulerend beding
Er wordt een vrijstelling geïntroduceerd voor de verkrijging van een woning van een natuurlijk persoon als gevolg van de uitvoering van een verkoopregulerend beding bij de eerdere verkrijging door de natuurlijk persoon. Aan de toepassing zullen bij afzonderlijk besluit nadere voorwaarden worden gesteld. Dergelijk bedingen worden bijvoorbeeld overeengekomen bij de verkoop onder voorwaarden van woningen door woningcorporaties.
Vrijstelling van overdrachtsbelasting bij terugkoop woning met verkoopregulerend beding
Het is niet mogelijk dat een rechtspersoon de woning overdraagt aan de VoV-aanbieder (Verkoop onder Voorwaarden) waarbij die laatste de vrijstelling kan toepassen. In het Uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer komt als aanvullende voorwaarde dat het verkoopregulerend beding een zelfbewoningsplicht moet bevatten. Hier kunnen rechtspersonen niet aan voldoen.
Inkomstenbelasting
Tarief box 1
In de inkomstenbelasting wordt het (gecombineerd) basistarief verlaagd naar 37,07 procent. Het toptarief blijft 49,5 procent voor inkomen boven 69.398 euro. Het basistarief wordt na 2022 stapsgewijs verder verlaagd tot 37,03 procent in 2024.
Percentage aftrekposten verder verlaagd*
Bepaalde aftrekposten in de inkomstenbelasting worden in 2022 aftrekbaar tegen maximaal 40 procent. Het gaat onder meer om hypotheekrenteaftrek, alimentatie-aftrek, giftenaftrek, ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, aftrek speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, stakingsaftrek), MKB-winstvrijstelling en de terbeschikkingstellingsvrijstelling.
ovenmatige schulden ab-houder en partner bij eigen bv*
Het wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap is vorig jaar ingediend. Vanaf 2023 moeten ab-houders per jaareinde 26,9 procent inkomstenbelasting betalen over bovenmatige schulden (meer dan 700.000 euro), die zij met hun partner hebben aan eigen bv(‘s). Datzelfde geldt voor schulden van hun bloed- en aanverwanten en de partners van die bloed- en aanverwanten. Alleen eigenwoningleningen worden onder voorwaarden uitgezonderd.
Vennootschapsbelasting
Tarief
Het hoge tarief in de vennootschapsbelasting wordt 25,8 procent, het lage tarief blijft 15 procent. De grens voor het lage tarief wordt verhoogd en gaat gelden voor winsten tot 395.000 euro (2021: tot 245.000 euro).