Weet wat je (niet) tekent, dit scheelt een schuld!
De vader van Paul en Sonja is zo’n 15 jaar geleden overleden. Sindsdien is er geen contact meer met de overige twee broers. Deze hebben al het contact met de familie verbroken en hebben gezegd dat zij niets meer met hen te maken willen hebben.
Nu overlijdt moeder.
Paul en Sonja gaan na het overlijden van hun moeder direct aan de slag. De huurwoning wordt ontruimd en zij verdelen de spulletjes van moeder met emotionele waarde onder elkaar. De andere spullen van moeder verkopen zij via Marktplaats. Ook geven ze aan iedereen die de laatste jaren naar moeder heeft omgekeken een bloemetje met een mooi aandenken. Een logische zet vinden zij, deze personen zijn onmisbaar geweest voor de nodige (extra) ondersteuning. Na de betaling van de begrafeniskosten, de afkoop van de grafrechten en de laatste huurnota is het geld van moeder zo goed als op.
Geen contact
Op het sterfbed van moeder hebben Paul en Sonja hun broers nog benaderd met de mogelijkheid om afscheid te nemen, ondanks dat zij al die jaren niet naar moeder hebben omgekeken. Daags daarna kregen ze bericht terug dat zij dit niet wilden en verder contact niet op prijs werd gesteld.
Opeising erfdeel vader
Twee weken na de begrafenis van moeder ontvangen Paul en Sonja een brief van hun twee broers waarin zij hun erfdeel in de nalatenschap van vader opeisen. Ook zit er een berekening bij, documentatie van het overlijden van vader waarop ook handtekeningen staan van Paul en Sonja en onderaan de brief wordt een bedrag van 50.000 euro opgeëist. Een vriend vertelt hen dat kinderen altijd recht houden op hun erfdeel uit een nalatenschap van een eerder overleden ouder. Meer advies dan “bel de notaris” kan hij niet geven. Paul en Sonja kijken verbaast op: de broers hebben nooit meer naar moeder omgekeken en er is geen geld meer. Wat nu?
Gevolgen zuiver aanvaarden
Paul en Sonja nemen geschrokken contact op met de notaris. Zij doen hun verhaal aan de notaris. De notaris vertelt hen dat uit de geschetste situatie blijkt dat zij zich hebben gedragen als een erfgenaam die de nalatenschap zuiver heeft aanvaard. Het gevolg hiervan is dat zij met hun privévermogen (zoals spaargeld) volledig aansprakelijk zijn voor de schulden van de nalatenschap van moeder. Helaas telt voor de wet niet mee of je wel of geen aandacht aan je moeder hebt gegeven.
Achteraf anders aanvaarden
De notaris vertelt vervolgens dat achteraf anders aanvaarden alleen mogelijk is als je nooit van een schuld had kunnen weten. Van een door moeder schuldig gebleven erfdeel uit de nalatenschap vader wordt geacht dat je dit weet. Sonja en Paul moeten de broers waarmee zij geen contact meer hebben uit eigen zak betalen.
Voorkom een hoop problemen én hoofdpijn, laat ons op voorhand met je meedenken!