Samen een huis kopen? Levensgevaarlijk …
… als je je zaken niet goed regelt. Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om een huis te kopen. Voor jongeren die een huis alleen kopen, is het bijna onmogelijk geworden om de financiering rond te krijgen. Wij zien dan ook een sterke toename van het aantal personen die samen een huis aankopen ten opzichte van de alleenstaande koper.
Woning kopen
Plannen maken voor een nieuwe woning is voor veel mensen een heerlijke tijd. Welke keuken willen we, wat doen we met de badkamer en hoe willen de slaapkamer aankleden? Maar bij het samen kopen van een woning komt meer kijken. Er moeten zaken worden vastgelegd en geregeld. Daarbij moet je vaak uitgaan van vervelende situaties, zoals het uit elkaar gaan of het overlijden van één van beide partners.
Samenlevingscontract
Het opstellen van een samenlevingscontract is verstandig voor stellen die gaan samenwonen, vooral als ze samen een huis kopen. Hierin kun je allerlei praktische zaken regelen. Zo wordt vastgelegd hoe je omgaat met de rekeningen die je moet betalen of van wie de dure televisie is.
Maar een samenlevingscontract doet meer. Het zorgt ook voor financiële en juridische zekerheid als de samenwoners uit elkaar gaan of een van de twee partners overlijdt.
Overwaarde woning of spaargeld
Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de één meer betaalt of meer spaargeld heeft dan de ander. Of als een van de twee de overwaarde van zijn huidige woning inbrengt en de ander niets. Als je als stel uit elkaar gaat, is het wel zo eerlijk dat je terugziet van wat je meer hebt ingebracht. Leg daarom goed vast wie wat betaalt, hoeveel spaargeld erin wordt gestoken en wat de eventuele overwaarde van een oude woning is. De notaris kan hierbij adviseren en dit in het samenlevingscontract opnemen.
Overlijden
Stel dat een van de twee overlijdt en je hebt geen kinderen of testament, dan gaat het aandeel in het gemeenschappelijke vermogen, zoals de gezamenlijke woning, de hypotheekschuld en de inboedel van de overledene naar zijn of haar familie. Zo kan het dan gebeuren dat je schoonouders, zwager en/of schoonzus mede-eigenaar van je huis worden. Een samenlevingscontract met verblijvensbeding kan dit voorkomen. De overgebleven partner krijgt dan het aandeel van de overledene en is voortaan de enige eigenaar van het huis, de hypotheekschuld en de inboedel.
Geen erfbelasting
Wanneer een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst is opgenomen, hoeft de overgebleven partner meestal geen erfbelasting over de waarde van de woning en de inboedel te betalen. Met een samenlevingscontract heeft de overgebleven partner namelijk recht op een vrijstelling van € 661.328,00 in het geval de overleden partner spaargeld, banktegoeden en/of andere bezittingen aan hem of haar nalaat. Dit kan duizenden euro’s erfbelasting schelen.
Op tijd naar de notaris zorgt dus niet alleen voor financiële en juridische zekerheid, maar scheelt ook nog eens een boel geld.