Liever niet zoals tante Truus
Eens in de zoveel tijd brengt John een bezoek aan zijn kapper. De plek om jezelf te verzekeren van een mooi bijgewerkte haardos en tegelijkertijd het plaatselijk nieuws te horen. Deze keer de situatie van tante Truus. Kevin, de man in de stoel naast John, vertelt zichtbaar geïrriteerd aan de kapper hoe hij ervaart dat zijn tante aan alle kanten wordt aangepakt door de overheid en hoe alle regels het moeilijk maken om voor tante te zorgen.
De administratie bij niets regelen
John hoort Kevin verzuchten: continue je neus stoten bij instanties, ingewikkelde formulieren invullen, aanvragen van onderbewindstelling bij de rechtbank, doornemen van de richtlijnen van de kantonrechter, toestemming vragen voor de verkoop van haar woning, het niet mogen schenken aan haar nichtjes, jaarlijkse rekening en verantwoording afleggen, het verliezen van toeslagen enzovoorts. Ook moet tante flink gaan interen op haar vermogen voor de betaling van de eigen bijdrage in plaats van dat ze dit kan nalaten aan haar nichtjes.
Voordeel misgelopen
Tante was eigenaar van een tussenwoning, ze ontving de alleenstaande AOW en had een aanvullend pensioen. De hypotheek heeft ze door zuinig leven afgelost. Er was geen vuiltje aan de lucht totdat plotseling vorig jaar de gezondheid van tante verslechterde. Omdat tante ook snel geestelijk achteruitging, kon zij niet meer zelfstandig wonen. Opname in een zorgstelling was noodzakelijk en haar woning moest worden verkocht. Voor de verkoop van de woning was een onderbewindstelling van tante noodzakelijk. Kevin heeft nog nachtmerries over het gedoe waar hij toen mee te maken kreeg. Wat hem het meest dwars zit is dat de verkoop aan de beide nichtjes tegen taxatiewaarde moest en de kantonrechter niet akkoord ging met de fiscaal toegestane verkoop tegen de WOZ-waarde. Dit zorgt voor onnodige belastingheffing.
De oplossing
Enigszins onder de indruk van het verhaal keert John huiswaarts en besluit hij zijn notaris te bellen. Hij legt de notaris het verhaal voor en vraagt of er oplossingen zijn om dit "alles" te voorkomen. De notaris antwoordt hierop kort, maar krachtig: het levenstestament.
De notaris vertelt dat het levenstestament de mogelijkheid geeft om – zonder tussenkomst van de kantonrechter – één of meerdere personen aan te wijzen die jouw belangen behartigen als je dat (plotseling) zelf niet meer kan. Ook kunnen instanties zicht niet verschuilen achter een privacy beleid.
Mogelijkheden creëren
Deze personen kunnen op grond van het levenstestament namens jou alle financiële en medische zaken regelen of je hierbij helpen/ondersteunen. Je zorgt er dus voor dat als dierbaren voor je willen zorgen, zij dit ook eenvoudig kunnen. Jij bepaalt de regels en de manier waarop. Op die manier hou je zelf de regie.
En bovenal: in het geval van tante Truus had het levenstestament ervoor kunnen zorgen dat haar woning tegen een acceptabele prijs aan haar nichtjes overgedragen kon worden.