Keerzijde aan de “ton”
Willy en haar man zijn al twee jaar op zoek naar een eigen koopwoning. De ouders van Willy besluiten hun dochter tegemoet te komen door haar € 100.000,00 te schenken. ‘Wij hebben het geld én het kan belastingvrij’, zegt Willy als ze bij de notaris zijn om over de voorwaarden van de schenking te praten. De notaris geeft aan dat de regeling met ingang van dit jaar is veranderd en het er bepaald niet eenvoudiger op is geworden.
Er is sinds de invoering dit jaar van de nieuwe regeling veel meer mogelijk legt de notaris uit. “Lastig is wel hoe moet worden omgegaan met schenkingen uit het verleden. Dit is erg ingewikkeld geworden.” Gelukkig speelt dit bij Willy niet. “Ook is het verstandig om over de voorwaarden van de schenking goed na te denken.” Het is niet verplicht om de notaris in te schakelen, maar dat kan wel veel problemen voorkomen.
De schenkingsvrijstelling van een ton is nu permanent in de wet opgenomen. Echter is niets zo veranderlijk als de wet en blijft het dus zaak er tijdig over na te denken.
Iedereen
De schenkingsvrijstelling is niet beperkt tot ouders en hun kinderen. De begiftigde moet tussen de 18 en de 40 jaar zijn en de schenking moet in de eigen woning worden gestopt of worden gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Helaas voor Willy en haar man hebben zij geen suikertante. Want anders hadden zij van haar dus ook de vrijgestelde ton kunnen krijgen.
Voorwaarden
Willy en haar man willen samen de woning kopen. De ouders van Willy vinden dat zij een prima schoonzoon hebben, maar willen liever niet dat bij een scheiding de helft van de schenking naar de ex-schoonzoon gaat. Zij vragen de notaris om raad. De notaris adviseert om de uitsluitingsclausule op te nemen. Ook wel de anti-schoonkind bepaling genoemd. Hiermee blijft de schenking privé-vermogen van Willy. De notaris wijst de ouders van Willy er wel op dat Willy wel afspraken met haar man moet maken. Maken ze geen afspraken dan heeft Willy op grond van de beleggingsleer aanspraak op de waardestijging van de woning die aan de schenking is toe te rekenen. Bij een waardedaling geldt dit natuurlijk ook. Willy vindt dit erg onzeker en wil hier graag heldere afspraken over maken. Haar voorkeur gaat uit naar het bedrag van de schenking zelf zonder verrekening. Per slot van rekening moet haar man de nodige verbouwingen uitvoeren en vindt Willy het niet eerlijk dat zij een groter aandeel krijgt van de waardestijging.
Op papier
Willy en haar ouders bedanken de notaris voor het verhelderende gesprek en zijn blij dat zij de aankoop van de woning voor hun dochter mogelijk kunnen maken. Zij vragen de notaris een notariële akte voor de schenking aan hun dochter te maken.