Het "vergeten" erfdeel (deel 2 van 2)
De vorige column heeft veel reacties opgeleverd. Naast vragen om advies te geven bij het invullen van de aangifte erfbelasting, ontvingen wij ook veel vragen over hoe het nu precies zit met de positie van een onterfd kind. Waar heeft deze nu wel of geen recht op?
Ruzie
Helaas komt het steeds vaker voor dat er binnen een gezin ruzie is. Vooral als er bij of na het overlijden van de eerste ouder gedoe is ontstaan. Niet zelden leidt dit tot het verbreken van contacten. Dit leidt tot veel vragen over de ‘onterving’. Want kun je een kind nou wel of niet onterven?
Legitieme portie
Het antwoord is: niet helemaal. Je kan en mag een kind letterlijk onterven. Dit zorgt er voor dat dit kind geen erfgenaam is. De wet kent een kind wel een legitieme portie toe. Dit is een bedrag in geld dat gelijk is aan de helft van wat een kind zou krijgen als hij wel gewoon erfgenaam zou zijn. De wet bepaalt wel dat schenkingen die een ouder aan de andere kinderen heeft gedaan ook mee tellen.
De legitieme portie is niet opeisbaar zolang er de langstlevende ouder nog leeft. Het onterfde kind moet dan wachten tot na het overlijden van deze ouder.
Vijfjaarstermijn
Een beroep op de legitieme portie moet je wel binnen vijf jaar doen. Dat kan eenvoudig: een brief volstaat.
Deze vijfjaarstermijn eindigt vijf jaar na het overlijden van de ouder, ook al was je niet op de hoogte van dit overlijden.
Schulden uit nalatenschap eerst overleden ouder
De erfdelen en de legitieme portie zijn schulden in de nalatenschap van de langstlevende ouder. Deze schulden moeten betaald worden door diens erfgenamen. Zij zijn hiervoor aansprakelijk, ook als er te weinig geld is. Zeker bij verstoorde verhoudingen kan dit vervelend uitpakken. De overige kinderen moeten dan uit eigen zak het erfdeel van hun onterfde broer of zuster uitkeren. Er zijn hier helaas meerdere voorbeelden van bekend.
Waar moet je op letten
Voordat je met de nalatenschap van de tweede overleden ouder aan de slag gaat, let dan op of je:
- weet wat de inhoud van het testament is en of hierbij problemen te verwachten zijn;
- weet wat de hoogte is van de erfdelen die nog uitgekeerd moeten worden. Is hierover rente verschuldigd?
- weet wat het vermogen is van de overledene. Zijn er schulden, zoals nog te betalen belastingaanslagen of claims?
- weet of er tijdig een beroep op de legitieme portie is gedaan (vijf jaar).
Oppassen
Goed en tijdig ingewonnen advies kan veel problemen voorkomen. Bijvoorbeeld door een verklaring af te leggen dat je wel erfgenaam wilt zijn, maar dat je niet voor een tekort wilt opdraaien, de zogenaamde beneficiaire aanvaarding. Dit mag alleen als je niet al bent begonnen met het verdelen van de nalatenschap.
Vragen? Aarzel dan niet ons te bellen.