Het "vergeten" erfdeel (deel 1 van 2)
Helaas merken we in de praktijk dat er vaak te veel erfbelasting betaald wordt. Dit komt doordat er wordt vergeten om het erfdeel van de eerst overleden ouder vast te leggen. Dat is zonde, want bij het overlijden van de langstlevende ouder mag je het niet uitgekeerde erfdeel van de eerst overleden ouder aftrekken van het bedrag waarover belasting betaald moet worden. Als je dit vergeet, betaal je dus onnodig belasting.
Overlijden moeder
Tijdens een bezoek aan de notaris komt het overlijden van Hugo's moeder ter sprake. Hugo vertelt dat zijn moeder net is overleden en dat zijn vader jaren eerder overleden is. Over de afwikkeling van de nalatenschap van zijn vader weet Hugo niet veel meer. Zijn moeder regelde alles en Hugo wist niet beter dan dat alles voor zijn moeder was. Hij had er nooit bij stilgestaan dat hij ook erfgenaam was en dat zijn moeder zijn erfdeel niet hoefde uit te keren.
De notaris geeft aan dat Hugo er slim aan doet om na te gaan hoe groot de erfdelen van de kinderen zijn. Verder geeft de notaris aan dat hij zal onderzoeken of er een testament gemaakt is en of er aangifte erfbelasting is ingediend.
Erfdeel eerst overleden ouder
Bij de vervolgafspraak neemt Hugo alles mee wat hij heeft kunnen vinden.
De notaris vertelt: "Bij het Centraal testamentenregister heb ik nagekeken of vader een testament gemaakt had. Dat bleek niet het geval. Hierdoor is het wettelijk erfrecht op zijn nalatenschap van toepassing. Dit wil zeggen dat moeder eigenaar is geworden van het gehele vermogen en zij de erfdelen van de kinderen schuldig mocht blijven. Door haar overlijden zijn de erfdelen van de kinderen opeisbaar. Verder heb ik bericht van de Belastingdienst ontvangen dat er destijds geen aangifte erfbelasting is ingediend."
Hugo heeft na lang zoeken de aangiften inkomstenbelasting alsmede oude bankafschriften gevonden. Gelukkig bewaarde zijn moeder alles. De notaris geeft aan dat hij op basis van die informatie de erfdelen in de nalatenschap van zijn vader kan berekenen.
De besparing
Aan de hand van deze informatie heeft de notaris de erfdelen van de kinderen kunnen berekenen op € 40.000,00. Omdat moeder dit bedrag niet hoefde uit keren en er geen rente over verschuldigd was, genoot zij het vruchtgebruik over de erfdelen van de kinderen. De waarde van dit vruchtgebruik wordt van het erfdeel van de kinderen afgetrokken en bij het erfdeel van moeder opgeteld. Hierdoor was er bij het overlijden van vader geen erfbelasting verschuldigd.
Door de erfdelen uit de nalatenschap van vader nu alsnog te berekenen, kunnen deze van het vermogen van moeder afgetrokken worden. Dit bespaart € 8.000,00 per kind. De notaris geeft ook nog aan dat de besparing veel hoger had kunnen zijn als moeder een testament had gemaakt.
Ook benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust met ons contact op.