Het levenstestament en de arts
Willem (64) wordt door zijn vriend Boudewijn gewezen op het nut van het levenstestament. Boudewijn vertelde dat hij dankzij het levenstestament van zijn moeder zonder gedoe toegang kreeg tot haar bankrekeningen, zorg voor haar kon aanvragen, instanties zich niet meer konden verschuilen achter privacyregels en hem daardoor alle informatie konden verstrekken en – het meeste belangrijke – dat hij haar huis kon verkopen. De levering van de woning van moeder kon hij in de tweede week van januari plannen, waardoor hij een jaar uitstel kreeg voordat de opbrengst mee zou tellen voor de eigen bijdrage van zijn moeder. Volgens Boudewijn: eenvoud dient de mens.
Willem heeft toen besloten zich te gaan verdiepen in het levenstestament en raakte overtuigd, totdat in de media de NVVE verkondigde: "notaris is onnodig én zinloos bij medische wilsverklaring". Hij is het spoor bijster. Is het nu wel of niet slim om een levenstestament te tekenen?
Hij besluit de notaris te bellen voor duidelijkheid, met name hoe hij de kritiek van de NVVE moet zien.
De notaris vertelt dat de berichtgeving van de NVVE te kort door bocht is. De NVVE had er verstandiger aan gedaan om meer nuance aan te brengen in plaats van fel van leer te trekken. De vertaling die nu wordt gemaakt is dat "een levenstestament" onnodig en zinloos is. Dit is zonde, onjuist en onwenselijk. Er wordt vergeten dat het medische gedeelte in het levenstestament meer regelt dan alleen wensen rondom het levenseinde. Juist de medische volmacht, toestemming om informatie te delen met gevolmachtigden (opheffing medisch geheim) en het mentorschap kunnen het verschil maken en maken het medisch gedeelte waardevol.
Er is geen discussie over dat euthanasiebepalingen in het levenstestament geen garanties bieden dat euthanasie ook zal worden toegepast. De (huis)arts is altijd de aangewezen persoon om euthanasiewensen verder mee af te stemmen.
"Dit is duidelijk, maar wat zijn dan de andere voordelen van het levenstestament? Hoe zit het met mijn bankrekeningen, huis en hypotheek?", vraagt Willem. De notaris vervolgt zijn verhaal en vertelt dat je in het levenstestament je partner, je kinderen of een (ander) vertrouwenspersoon bevoegd maakt om voor en namens jou je handtekening te zetten. Het is alsof deze persoon in jouw schoenen staat. Deze gevolmachtigde kan eenvoudig je bankrekeningen beheren, abonnementen afsluiten of juist opzeggen, adreswijzigingen doorgeven bij de gemeente, een nalatenschap namens jou aanvaarden, je inkomstenbelasting verzorgen of dit uitzetten bij een administratiekantoor, je woning verkopen en/of een nieuwe woning kopen, een hypotheek afsluiten of wijzigen, persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, schenkingen doen of juist bepalen dat dat niet mag, enzovoorts.
Ook goed om te weten is dat als je eerder een bankvolmacht bij de bank hebt afgegeven, deze vervalt bij wilsonbekwaamheid. Het levenstestament blijft juist bij wilsonbekwaamheid werken. Om die reden adviseren banken ook een levenstestament te ondertekenen.
Al met al, een levenstestament ontzorgd. Willem is om en tekent vol overtuiging zijn levenstestament.