"Goedgeregeld" op vakantie, u toch ook?
De vakantie is voor iedereen weer een periode om naar uit te kijken. Lekker op zonvakantie, neerstrijken op de camping of een prachtige wandeltocht gaan maken, alles kan, niets moet. Voor Johan, Milou en de kinderen is het dit jaar een mooie zonvakantie geworden naar de Canarische Eilanden. Om helemaal zorgenvrij te zijn, worden de reis- en annuleringsverzekering ook afgesloten.
Maar dan kijkt Johan Milou aan en vraagt zich hardop af: maar wat als er écht iets gebeurt, laat ik jou en de kinderen dan wel goed achter?
Johan besluit de notaris te bellen. Hij licht zijn situatie toe: "Ik en mijn vrouw hebben twee kinderen, een tweeling van 14 jaar. We hebben zojuist onze vakantie geboekt met de nodige verzekeringen, maar wat als er echt iets gebeurt? Ik wil er zeker van zijn dat als er iets gebeurd met mij of mijn vrouw of met allebei dat de kinderen verzorgd achterblijven en ze er niet alleen voor staan."
Testament opstellen
De notaris begint zijn verhaal: "De eerste stap is een slim en flexibel testament opstellen. Dit testament zorgt ervoor dat de langstlevende en/of kinderen verzorgd achterblijven én het belastingtechnisch ook gunstig loopt."
Voogdij
"En hoe werkt dat met een voogd", vraagt Johan? "De voogd kan je aanwijzen in je testament", vertelt de notaris. De voogd heeft als taak ervoor te zorgen dat, op het moment van overlijden van beiden of de langstlevende ouder, de kinderen op een goede plek terechtkomen.
Verder merkt de notaris op: "Ook is het belangrijk om te realiseren dat de wet de burgerlijke stand verplicht om in geval van overlijden van de ouders aan de kantonrechter door te geven dat er een minderjarige is achtergebleven. Is er niet voorzien in een voogd, dan zal de rechter – na inschakeling van de Raad voor de Kinderbescherming – een voogd aanwijzen."
Bewind
"Ook is het belangrijk om over een bewindvoerder na te denken", adviseert de notaris. In het testament kun je namelijk ook een testamentair beschermingsbewindvoerder opnemen. Dit is een financiële coach die het beheer voert over het geërfde vermogen. Ook beschermt het bewind de erfenis tegen verhaal door de schuldeisers en zorgt ervoor dat het geërfde vermogen niet over de balk wordt gegooid. U geeft de bewindvoerder de taak mee om ervoor te zorgen dat het vermogen wordt aangewend ten behoeve van het kind zelf, bijvoorbeeld aan studie of huisvesting.
Afhandelen nalatenschap
Daarnaast adviseert de notaris om duidelijk aan te wijzen wie het testament moet uitvoeren. Dit wordt een executeur/afwikkelingsbewindvoerder genoemd. Dit is de baas in de nalatenschap. De executeur/afwikkelingsbewindvoerder regelt alles in de nalatenschap, zoals het regelen van de begrafenis, de betaling van schulden, het indienen van de aangifte erfbelasting en het uiteindelijk verdelen van de nalatenschap onder de erfgenamen.
Ook zonder zorgen op vakantie? Wij nodigen u graag uit op ons kantoor.