Goede voornemens 2025: Tijd voor Zekerheid
Het nieuwe jaar staat voor de deur. De tijd van goede voornemens en nieuwe plannen. Veel stellen die samenwonen nemen zich voor om in 2025 hun zaken eindelijk goed te regelen. Maar terwijl de focus vaak ligt op gezondheid, carrière en vakanties, vergeten veel samenwoners iets heel belangrijks: hun juridische en financiële zekerheid. En dat kan grote gevolgen hebben.
De basis: een samenlevingscontract
Lisa en Mark wonen al vijf jaar samen. Ze delen lief en leed in hun gezellige huis, hebben een dochter van twee en trouwen vinden ze maar ouderwets. Op het eerste gezicht lijkt alles goed geregeld. Maar schijn bedriegt. Ze hebben geen samenlevingscontract, geen testament en ook geen duidelijke afspraken over wie wat betaalt. Een samenlevingscontract is de basis voor elke relatie als je samenwoont. Zonder dit contract hebben Lisa en Mark bijvoorbeeld geen recht op elkaars pensioen als een van hen overlijdt. Ook is het slim om afspraken te maken over partneralimentatie als Mark en Lisa onverhoopt uit elkaar gaan en zij niet evenveel voor hun dochtertje (kunnen) zorgen.
Zonder testament ben je geen erfgenaam
Met de komst van hun dochter verandert er nóg meer. Wat veel samenwoners niet weten: als je geen testament hebt, ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Als Lisa komt te overlijden, gaat haar hele nalatenschap volgens de wet naar hun dochter. Mark krijgt niets. En dat is pas het begin van de problemen. Omdat hun dochter nog minderjarig is, moet de kantonrechter toestemming geven als Mark het huis wil verkopen. Dit levert gedoe op. Met een testament kun je dit eenvoudig voorkomen. Je regelt bijvoorbeeld dat de langstlevende alles erft en dat het erfdeel van de kinderen pas wordt uitgekeerd na het overlijden van beide ouders.
Leg financiële afspraken vast
Een ander risico ligt in de dagelijkse financiën. Lisa en Mark delen een gezamenlijke rekening, maar Mark heeft meer betaald aan de verbouwing van de keuken dan Lisa. Wat gebeurt er met dat verschil als hun relatie voorbij is? Stel dat Mark meer aflost op de hypotheek, maakt Lisa bij uit elkaar gaan dan aanspraak op de helft van de overwaarde? Zonder duidelijke afspraken is het vaak onmogelijk om dit bedrag terug te eisen. Een overeenkomst van meerinbreng waarin je vastlegt wie wat heeft betaald, voorkomt een hoop problemen. Want laten we eerlijk zijn: niemand wil ruzie maken over geld, zeker niet als er al genoeg emoties spelen.
Maak van 2025 het jaar van zekerheid
Goede voornemens hoeven niet ingewikkeld te zijn. Het regelen van een samenlevingscontract, een testament en duidelijke financiële afspraken is een kleine moeite en geeft enorm veel rust. Ben jij er klaar voor om jouw zaken goed te regelen? Neem vandaag nog contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat 2025 het jaar wordt waarin jij je zekerheden op orde hebt.