Goed advies direct aan tafel!
Theo en Ingrid zijn onlangs naar een lezing geweest van een financiële adviesorganisatie over het (levens)testament. Daar hebben zij gehoord dat een financieel adviseur/planner die een cursus erfrecht heeft gedaan hun – tegen vergoeding – bij kan staan bij het opstellen van het (levens)testament. Vervolgens stelt de notaris het (levens)testament dan op. Ze vinden dit onduidelijk en besluiten notaris Timmers hierover te bellen.
Specifieke kennis van de notaris
Aan de telefoon stellen zij de vraag wat het verschil is tussen het met adviseur of zonder adviseur opstellen van je (levens)testament. Het grootste verschil, legt de notaris uit, zijn de kosten. De lezingen worden gebruikt om leads te generen voor adviseurs die tegen betaling een gesprek met je aangaan. Deze adviseurs hebben een cursus erfrecht gevolgd en gaan met een softwareprogramma aan de slag. Het verschil met de notaris is dat deze een universitaire studie heeft gevolgd en jaarlijks zijn vakkennis op het gebied van erfrecht en het fiscale recht op peil moet houden.
De notaris legt uit dat er op dit moment veel partijen zijn die zich als specialist opwerpen. Specialist word je niet door het volgen van een cursus en het werken met een softwareprogramma. De praktijk is daarvoor te ingewikkeld en te weerbarstig, en iedere zaak is anders.
Ook geeft de notaris aan dat de tekst van het (levens)testament veelal lastig te lezen is, maar dat uitleg uit de eerste hand, dus van de notaris, de uitkomst biedt.
Goedkoop of toch duurkoop?
Ook wordt de vraag gesteld of het kostentechnischer slimmer is een adviseur in te schakelen. Theo geeft aan dat tijdens de lezing werd voorgespiegeld alsof de notaris het advies van de adviseur één op één overneemt en de kosten dus lager zijn. De notaris vertelt hen dat dit niet juist is. De notaris is en blijft als opsteller aansprakelijk voor de inhoud van zijn akte. Hij moet alle gegevens controleren op juistheid. De besparing van de adviseur blijft daardoor beperkt.
Maatwerk
Iedere notaris heeft een zorgplicht om met de cliënt in gesprek te gaan en te zorgen dat het testament daadwerkelijk aansluit bij hun situatie alsmede voorsorteert op een toekomstige situatie, maatwerk is van groot belang. Als notariskantoor plannen we om die reden altijd minstens twee besprekingen in, waarbij de laatste bespreking ook de mogelijkheid bestaat het (levens)testament te ondertekenen.
Regie in eigen hand
Voor Theo en Ingrid is het duidelijk: alles in één hand is veel eenvoudiger dan hun persoonlijke situatie uit handen geven. Ze willen de regie in eigen hand houden. De notaris vult dit aan met: "En ook als jullie in de toekomst bellen, kunnen alle aantekeningen direct erbij gepakt worden zonder dat er een afhankelijkheid bestaat van een adviseur waarvan de administratie wellicht niet meer aanwezig is."
Heb je (algemene) vragen over het opstellen van een testament en/of levenstestament, bel gerust met ons.