En weer meer belasting betalen!
Geschrokken kijkt Boudewijn naar de presentatie van minister Kaag. “Hogere belasting op geld dat geen inkomen is”, hoort hij haar zeggen. Hij ziet de mogelijkheden om zijn kinderen te helpen in rook opgaan en wordt hoe langer hij erover denkt bozer en bozer. Het is nota bene geld dat met hard werken is verdiend en waar al tig keer belasting over is betaald. Er maar op los leven en alles opmaken wordt steeds meer beloond lijkt het wel. Boudewijn besluit zijn notaris te bellen.
De notaris snapt de boosheid van Boudewijn, maar om in boosheid beslissingen te nemen is nooit goed, houdt de notaris Boudewijn voor. De notaris stelt voor om eerst de situatie van Boudewijn door te nemen en dan te kijken wat verstandig is.
Schenkingen op papier
Boudewijn heeft al meerdere jaren schenkingen op papier aan zijn kinderen gedaan. Dat is hem tot nu toe goed bevallen. Ieder jaar maakt hij met plezier de 6% rente aan zijn kinderen over, een extraatje. De jaarlijkse rente is al met al wel een behoorlijk bedrag geworden, maar het is wel belastingvrij en over het geschonken bedrag op papier hoeven de kinderen bij overlijden van Boudewijn geen belasting meer te betalen.
Boudewijn kon tot dit jaar het bedrag dat hij op papier geschonken heeft aan zijn kinderen aftrekken van zijn vermogen in box 3. Op die manier bespaarde hij ook nog belasting. Zijn kinderen moeten dit bedrag weliswaar opgeven in box 3, maar de box 3-vrijstelling zorgde ervoor dat zij daar geen of bijna geen belasting over hoefden te betalen.
Box 3-vrijstelling
De notaris gaat er even voor zitten, want hij wil aan Boudewijn duidelijk maken dat het volgend jaar gaat veranderen. Boudewijn mag het bedrag namelijk niet meer geheel aftrekken van zijn bezittingen. De box 3-vrijstelling is voor het jaar 2023 € 57.000 per persoon. Over dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen. Gelukkig heeft Boudewijn geen tweede huis/vakantiewoning, heeft hij zijn aandelen op tijd verkocht en heeft hij nu alleen maar spaargeld. De wijzigingen van box 3 volgend jaar hebben daardoor bijna geen effect voor Boudewijn. Dit komt omdat spaargeld volgend jaar nauwelijks wordt belast.
Voor zijn kinderen blijft de schade beperkt zolang het bedrag van de totaal geschonken bedragen op papier en het andere box 3-vermogen onder de box 3-vrijstelling valt. In tegenstelling tot de zeer beperkte belastingdruk op spaargeld, wordt de schenking op papier bij de kinderen namelijk als "belegging" belast. Boven de box 3-vrijstelling wordt dit belast met circa 2% inkomstenbelasting. Van de 6% rente houden de kinderen in ieder geval 4% over.
Schenken ingewikkelder
De keuze om dit jaar te schenken op papier is ingewikkelder geworden. De besparing van de erfbelasting blijft overeind. Heb je als schenker vooral ander vermogen dan spaargeld in box 3 dan moet je meer inkomstenbelasting betalen. Boudewijn besluit om ook dit jaar op papier te schenken aan zijn kinderen.