Een nog hogere erfbelasting
Witheet wordt Jan als hij leest over het ambtelijk rapport belastingen in maatschappelijk perspectief. In dit rapport wordt voorgesteld om een derde tarief in de erfbelasting in te voeren. Dit zou betekenen dat als je als kind meer dan € 300.000 erft, je daarover maar liefst 40% belasting moet betalen. Het wordt nog hoger als je dit van een broer of zus erft, je zou dan maar liefst 60% moeten gaan betalen.
Jan vindt de erfbelasting sowieso al diefstal, maar de voorgestelde tarieven gaan alle perken te buiten. Het wordt nog verbazingwekker als Jan ook leest dat Oostenrijk, Noorwegen en Zweden de schenk- en erfbelasting volledig hebben afgeschaft. Hoewel hij weet dat dit nog maar plannen zijn, is hij er niet gerust op. Hij ziet al een hele tijd dat er heel veel geld door Den Haag wordt uitgegeven en dat het einde nog lang niet in zicht is. Hij besluit een afspraak te maken met zijn notaris.
De notaris weet raad. De notaris vertelt dat je gelukkig tijdens leven veel opties hebt om belastingdruk te beperken. En het prettige van al deze opties? Je kunt het altijd terugdraaien, mocht het in de toekomst toch niet uitwerken zoals gedacht.
Enkele opties:
- Een slim testament opstellen, zodat je de omvang van de erfdelen van je kinderen zelf kunt bepalen. Dit betekent dat als je bij overlijden ziet dat het erfdeel van een kind "te hoog" is, de langstlevende partner de omvang van dit erfdeel kan verkleinen. Dit bespaart erfbelasting.
- Op tijd beginnen met schenken. Een goede manier is het doen van schenkingen op papier. Je schenkt hierbij het geld aan je kind en leent het direct weer terug. Er vindt geen fysiek geldverkeer plaats. Je wordt dus alleen armer op papier, en dat scheelt erfbelasting. Wel betekent dit dat je 6% rente per jaar aan je kind moet betalen over het geleende geld.
- Het schenken van onroerend goed. Tot de eerste schijf van ongeveer € 150.000 komt de overdrachtsbelasting (10,4%) namelijk in mindering op de schenkbelasting (10%). Je betaalt zo maar één keer 10% in plaats van twee keer. Ook hoef je over dit vermogen bij overlijden geen erfbelasting meer te betalen, met name fijn als je verwacht dat het onroerend goed meer waard wordt.
- Een levenstestament opstellen biedt ook veel voordelen. Het grootste voordeel van een levenstestament is dat als je door ouderdom niet meer voldoende in staat bent om zelf slimme keuzes te maken, je kinderen dit namens jou kunnen doen. Zij kunnen dan namens jou je vermogen beheren. Op die manier kan voorkomen worden dat de eigen bijdrage in de toekomst hoog uitvalt of er veel erfbelasting moet worden betaald.
Voor Jan is het duidelijk. Stilzitten is niet langer een optie. Hij besluit samen met zijn vrouw de eerste stap te zetten en testamenten en levenstestamenten te laten opstellen.