Box 3 ellende blijft
“Het is toch niet te geloven!” moppert Henk Visser. “Bij de bank moet ik geld toe betalen om mijn spaargeld te mogen stallen en dan moet ik daar volgend jaar nog steeds een forse box 3 belasting over betalen. Er verandert nagenoeg niets. De vrijstelling gaat slechts met € 650,00 omhoog en het tarief gaat met een schamele 0,5% naar beneden, maar dan wel van 1,40% naar 1,35%”. Witheet wordt Henk als hij leest dat minister Hoekstra het rendement over de eerste € 50.650,00 heeft vastgesteld op 1,82% en daarboven zelfs op 4,37%. Er is geen Nederlandse bank die deze rentes vergoedt.
“Eén van de mogelijkheden om aan deze hogere vermogensbelasting te ontkomen, is om je vermogen onder te brengen in een spaargeld bv”, vertelt de notaris. Omdat je in de BV alleen belasting betaalt over het netto-resultaat, betaal je in de praktijk geen belasting. Je krijgt immers ook geen rente meer over je spaargeld en de betaalde bankkosten mag je aftrekken. De spaargeld bv werkt ook goed om te voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen over je vermogen als je in een verpleeghuis wordt opgenomen.
Ook als je dit jaar je huis verkoopt om naar een huurwoning te verhuizen kan een spaargeld bv je veel geld besparen, vooral als je inkomen niet zo hoog is. Door je vermogen onder te brengen in een spaargeld bv kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag en zorgtoeslag. Zo heb je elke maand voordeel.
Lening aan de kinderen
De spaargeld bv is ook een slimme oplossing om een lening te verstrekken aan je kinderen. Doordat de hypotheekrente zo ontzettend laag is, kun je ook tegen een lage rente geld uitlenen aan je kinderen. In de spaargeld bv betaal je daar nagenoeg geen belasting over. Zonder spaargeld bv pakt de box 3 heffing ook hier heel vervelend uit. Je helpt je kinderen met een lage rente en zelf moet je 1,35% belasting betalen over het leningsbedrag.
Legaal
Een terugkerende vraag blijft of dit een legale constructie is. ‘Ja’, antwoordt de notaris. “In 2017 heeft de rechtbank Zeeland-West Brabant bepaald dat het opzetten van een spaargeld bv geen fraus legis (belastingontduiking) is. Ook heeft de staatssecretaris bij de beantwoording van Kamervragen bevestigd dat de Hoge Raad heeft aangegeven dat belastingplichtigen zelf mogen kiezen wat voor hen fiscaal het meest voordelig is.”
Geld opnemen
Ook zijn cliënten benieuwd of je altijd weer aan je geld kunt komen. ‘Ja, je kunt op ieder moment geld uit de spaargeld bv halen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld geld te lenen van je spaargeld bv. De rente die je hierover betaalt is heel laag. Ook kun je het geld dat belastingvrij de BV is ingegaan er ook weer belastingvrij uithalen. Zo blijf je baas over je eigen geld.’ Henk gaat snel praten met de notaris.