Afkoop Pensioen in Eigen Beheer?
Coen en Manuela krijgen van hun dochter de vraag wat zij met hun pensioen in eigen beheer gaan doen gezien de recentelijk aangekondigde maatregelen om het pensioen in eigen beheer (PEB) af te schaffen. Zij benaderen de notaris om meer zekerheid te krijgen over het PEB, het gaat immers toch over het geld voor hun oude dag.
Eenmaal op kantoor leggen zij hun situatie aan de notaris voor, welke hij samenvat in: getrouwd in gemeenschap van goederen, goed huwelijk, de man heeft – als directeur-grootaandeelhouder (ook wel: de DGA) – pensioen in eigen beheer opgebouwd en de BV heeft genoeg geld op de bank. Hij vertelt dat er voor hen twee oplossingen relevant zijn.
Eerste mogelijkheid
De eerste mogelijkheid is het omzetten van het PEB in een oudedagsvoorziening. Hierbij wordt pensioen teruggebracht naar de fiscale waarde en bevroren. Na zijn pensionering moet Coen dit pensioen in 20 jaar aan zich zelf uitkeren. Belasting betaalt hij pas bij de uitkering.
Tweede mogelijkheid
De tweede mogelijkheid is het afkopen van de PEB. Het afkopen vindt ook plaats tegen de fiscale waarde. Het verschil is dat je meteen belasting over het gehele pensioen betaalt. De meevaller is dat je dit jaar een korting krijgt van ongeveer 34%, waarna alles pensioen-technisch is afgerond. De balans van de BV zal er een stuk eenvoudiger uitzien en de accountantskosten zullen verdwijnen op dit gebied. Er is echter één maar: het moet het liefst dit jaar in orde worden gemaakt. Stilzitten is dus geen optie.
De afkoop
Bij afkoop van het pensioen in eigen beheer is de afkoopsom voor de man. Het is immers zijn pensioen. Coen is er makkelijk in en geeft aan dat hij de afkoopsom op de gemeenschappelijke spaarrekening stort. Hij weet nog niet of hij de afkoopsom wil beleggen of dat hij het op de spaarrekening wil laten staan.
Echtscheiding
Manuela vindt het prima dat Coen de afkoopsom op de gemeenschappelijke spaarrekening overmaakt en werkt graag mee aan de afkoop. Manuela is wel nieuwsgierig naar haar rechten. De notaris legt uit dat de partner van de DGA een voorwaardelijk recht op pensioen heeft. Het pensioen is immers alleen van de DGA, de partner van de DGA heeft pas recht op pensioen bij overlijden van de DGA of bij echtscheiding. Echter dit voorwaardelijke recht moet bij de afkoop berekend worden en daar moeten afspraken over worden gemaakt. Zonder gemeenschappelijke afspraken is het niet mogelijk om het pensioen af te kopen.
Manuela en Coen gaan met een tevreden gevoel naar huis. Zij hebben de notariële tussenkomst als zeer wenselijk ervaren. De afspraken zijn na de nodige toelichting notarieel vastgelegd en hun mogelijkheden zijn helder verwoord.
De gevolgen van echtscheiding komen in onze volgende column aan de orde. Wilt u toch nu al advies? Wij informeren u hier graag over!